Kim Gevaert krijgt Orde van Verdienste van het BOIC, Anne d’Ieteren krijgt officieel de Orde van Verdienste 2020

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft voor de negende keer zijn Orde van Verdienste toegekend aan een persoon met een uitzonderlijke bijdrage aan de Olympische Beweging in ons land. Dit jaar gaat deze onderscheiding naar een echte Olympiër, een ambassadrice voor de waarden waar wij voor staan, een geëngageerd persoon, een schitterende persoonlijkheid: Kim Gevaert. 

Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 sprintte ze met de estafetteploeg naar de tweede plaats op de 4x100m. Een zilveren medaille die 8 jaar later goud zou worden. De hechte band en de fantastische persoonlijkheden lagen zonder twijfel mee aan dit olympisch succes.  

Individueel is haar palmares indrukwekkend: Europees kampioene op de 100 en de 200m, brons op het WK met de 4x100m, WK-finales op de 100 en de 200m, 3 keer Europees indoorkampioene en 2 WK-medailles op de 60m. Nog altijd is zij de snelste Belgische op de 60m indoor, de 100m en de 200m.  

Bij haar is een glimlach nooit ver weg, haar enthousiasme was altijd de beste reclame voor de atletiek. Veel van onze huidige talenten, zoals Paulien Couckuyt, keken naar haar op.  

Maar haar uitstraling reikt veel verder dan de atletiekpiste. Voor alle mooie momenten die ze door de sport heeft gekregen, geeft ze er minstens evenveel terug. Ze is geëngageerd en heeft een hart voor de anderen. Als ambassadrice voor SOS Kinderdorpen geeft ze kinderen de kansen die ze verdienen. Zelfs in de moeilijke afgelopen maanden, en ondanks een lange quarantaine, motiveerde ze anderen om ‘Sterker dan corona’ te zijn.  

Als Olympiër heeft ze ook een hart voor haar collega-Olympiërs: vorig jaar nam ze de fakkel over van Gaston Roelants als voorzitster van de Belgische Vereniging van Olympiërs.  

Anne d’Ieteren krijgt officieel de Orde van Verdienste 2020 
Door het uitstel van vorig jaar mocht het BOIC op 10 september niet één, maar twee mensen in de bloemetjes zetten. De Orde van Verdienste ging in 2020 ook naar een vrouw. En niet de minste! Het toont aan dat er in ons land wel degelijk vrouwelijke rolmodellen bestaan!   

Anne d’Ieteren, de laureaat van 2020 was al eerder bekend gemaakt, maar op 10 september mocht Pierre-Olivier Beckers haar eindelijk de trofee ‘live’ overhandigen.   

Na een zeer succesvolle carrière in de dressuur legde deze grote dame zich toe op de paralympische sport. Eerst als trainer en coach in de para-dressuur. Daar volgden heel wat mooie successen, waaronder 6 paralympische medailles.   

Meer dan 30 jaar was ze een sterke kracht binnen het BOIC. Als lid van de raad van bestuur, maar ook als lid en voorzitter van de selectiecommissie of als vicevoorzitter van de atletencommissie.  

Als voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en de Ligue Handisport Francophone gaf zij de sport in België voor mensen met een handicap een nieuw gezicht. Haar impact op de Paralympische Beweging is niet te ontkennen, en zij staat zonder twijfel mee aan het roer van de paralympische successen van vandaag.  

“Anne d’Ieteren is een unieke persoonlijkheid met een enorme toewijding voor de atleten en de sport, zonder onderscheid.”, besloot Pierre-Olivier Beckers.  Laureaten Orde van Verdienste van het BOIC  

  • Eddy Merckx: Orde van Verdienste 2013 

  • Patrick Sercu en Gaston Roelants: Orde van Verdienste 2014  

  • Robert Van de Walle: Orde van Verdienste 2015  

  • Ingrid Berghmans: Orde van Verdienste 2016  

  • Hanna Mariën: Orde van Verdienste 2017  

  • Guido De Bondt: Orde van Verdienste 2018  

  • Roger Moens: Orde van Verdienste 2019   

  • Anne d’Ieteren: Orde van Verdienste 2020 

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 111 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Vuokatti 2022